BIPO

  Luova hulluus

"And he changed his behavior before them, and feigned himself mad in their hands, and scrabbled on the doors of the gate, and let his spittle fall down on his beard." (1 Sam. 21:13)

"Hän, joka keinussa keinuu, välillä taivaan ja helvetin heiluu. Hän kokee huiput ja kuilut, kun keinuu." Cheek

Ingressi  

Vielä tänäänkin tahtoo neuropsykiatrisesti poikkeava (AS, ADHD, BD) lapsi jäädä kodissaan ja koulumaailmassa toisten jalkoihin ja kiusattavaksi. Vanhemmat ja opettajat eivät välttämättä ota huomioon, että poikkeava lapsi tarvitsee hoitoa, kuntoutusta ja tukea rakkauden ja rajojen lisäksi. Toisaalta asiaan perehtyneet vanhemmat saattavat joutua taistelemaan väsyksiin asti lapsensa puolesta. Alan ihmiset lääkäreitä myöten saattavat asiantuntemattomuudessaan olla esteenä hoitoon pääsylle. Vasta vuonna 1989 tehtiin ensimmäinen AS-diagnoosi Suomessa. Neuropsykiatrisilla poikkeavuuksilla on yhteiset DNA-juuret, mikä selittä monien oirekuvien päällekkäisyyden. Mental illnesses share common DNA roots, study finds

Bipolaarihäiriön historiasta

Bipolaarihäiriötä eli kaksisuuntaista mielialahäiriötä kutsuttiin aiemmin maanis-depressiivisyydeksi ja 1950-luvulla kuvaavasti raivoamis- ja masennussairaudeksi. Australialainen lääkäri John Cade  löysi vuonna 1949 siihen tehoavan lääkityksen (litiumkarbonaatti). Bipolaarihäiriö on vanhin ja tunnetuin sairaus, jota on tarkasti kuvattu historiallisisa teksteissä. Kuningas Daavid osasi hyvin näytellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä 1000-luvulla eaa. ja muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset lääkärit ja filosofit 2000 vuotta sitten määrittivät maniaa ja melankoliaa. Aretaios Kappadokialainen (30 - 150) kuvaa selkeästi manian ja melankolian saman sairauden osina.

Pimeällä keskiajalla Robert Burton kirjoitti masennuksesta ensimmäisen englanninkielisen tekstin (The anatomy of melancolia 1690). Mielenkiintoista teoksessa on, että siinä kuvataan masennustila, johon liittyy lieviä maanisia oireita, eli tyypin 2 kaksisuuntainen mielialahäiriö, josta hän ehkä itse kärsi. Ranskalainen lääkäri Jules Ballinger loi 1850-luvulla perustan nykyaikaiselle käsitykselle bipolaarihäiriöstä (folie a´ double). Saksalainen lääkäri Emil Kraepelin käytti sairaudesta nimeä maanis-depressiivinen psykoosi. Hän teki aiheesta paljon tutkimustyötä. 1900-luvun historiaa
Luovuuden lähde

Kaikesta kertyneestä tiedosta huolimatta nykyaikaisella sairauskäsityksellä ja hoidolla on lyhyt kehityshistoria. Yhdysvaltojen ruoka- ja terveysvirasto hyväksyi litiumin käyttöön vasta 1970. Siihen asti kaksisuuntaisuudesta kärsineet eristettiin laitoksiin, eikä juuri hoidettu, koska maanis-depressiivisyyttä ei tunnustettu lailliseksi sairaudeksi.

Tyypin 2 kaksisuuntainen mielialahäiriö kuvattiin vasta vuonna 1976. Koska osalla sairastuneista ei ollut koskaan psykoottisia oireita, nimitys uusittiin vuonna 1980 ja termiksi tuli bipolar disorder, jolla nimellä ranskalaiset lääkärit kutsuivat sairautta sata vuotta aikaisemmin. 1980-luvulla kuvattiin myös lasten bipolaarihäiriö. (37) Sairaudesta on ilmestynyt selkeä suomenkielinen kirja Kaksisuuntainen mielialahäriö
Lisätietoa löytyy netistä PrismaBipolaarihäiriö

  Epikriisi

Aloitin reippaana ekaluokkalaisena Holman kansakoulun. Kouluun ilmoittauessani ihmettelin, kun muilla luokkatovereilla oli jompikumpi vanhemmista saattajana. Pian havahduin siihen, että kokeneella alakouluopettajallani oli usein huomauttamista minusta.  Jouduin istumaan selkä liitutauluun päin vilkuiltuani turhan usein takana olevia tovereita. Olin "huutaja" tiedostamatta itse asiaa ja sain "vastarannan kiisken" leiman otsaani. Opettaja uhkasi laittaa minut hameensa alle, kun olin tökkinyt tyttöjä nuppineulalla käsityöjonossa. 

Käsistäni olin niin kömpelö, että sain virkkauksessa erityisopetusta eikä hiihtokaan sujunut vielä kaatuilematta. Kärsin jonkun verran lukemis- ja näkemishäiriöstä, jota eivät likinäköisyyden korjaamiseen hankitut silmälasitkaan auttaneet. Kotona olin mököttäjä ja pettyneenä saatoin saada raivonpuuskia. Vilkkaana ja levottomana lapsena vaivuin joskus lyhytaikaiseen masennukseen. Iskin kerran innostuksissani ikkunalasin säpäleiksi ja heitin lumipallolla ohi ajavaa kuplavolkkaria. Sosiaalisissa taidoissa olen ollut koko ikäni kömpelö.

Partiopoikatoiminta ja urheiluharrastukset veljien kanssa kohensivat pärjäämistäni. Voimakas tiedonjano ja kiinnostus uusista asioista kohensivat kouluarvosanojani. Isän innostama musiikin opiskelu pianonsoitossa kehitti käsien yhteistyön ja sorminäppäryyden lisäksi luovia lahjoja. Perheemme iloksi Nokialla vuonna 1967 syntyi Sara-tyttönen, jolle sain pitää laulu- ja soittoharjoituksia. Myöhemmin opin pienessä vapaaseurakuntayhteisössä myös säestämään hengellisiä lauluja.

Voimakas kurinalaisuus minuuttiohjelmineen auttoi selvittämään lukion kielilinjan kiitettävästi ja hammaslääketieteen kurssimuotoiset opiskelut, joihin ajauduin puolittain vahingossa. Olin suunnitellut teologian opiskeluja, mutta päädyin pyrkimään lääketieteelliseen tiedekuntaan ja jäin neljän kymmenyksen päähän lääkärikoulutusohjelmasta - mikä varmaan oli hyvä asia, sillä tuskin olisin jaksanut läpi käydä niin rankkaa koulutusohjelmaa. Potilaslääkärisuhde olisi ollut vielä vaativampi kuin hammaslääkärin työssä. Häiriinnyn pienistäkin ulkopuolisista tekijöistä. Töksäyttely, päälle puhuminen ja taipumumus puhua runsaasti olisivat häirinnet luottamuksellisen suhteen syntymistä. Väärinkäsitykset olisivat vain pahentaneet tilannetta eikä masentuneisuuteni olisi ainakaan parantanut asiaa.

Uuvuin kahden kymmenesosa millimetrin tarkassa käsityössä parissa vuodessa. Takana oli kymmenen vuoden rankka spartalainen opiskeluputki. Veljien ja kaverusten kanssa tehdyt retket ja Lapin vaellukset olivat voimaannuttavia kokemuksia. Varusmiespalvelu erikoisupseerikursilla oli parhaimmillaan jonkinlainen rentouttava täydennyskoulutus, jonka sain suoritettua yleislääkärien joukossa keskitason mukaisesti. Kuitenkin esim. joukkueen käskyttäminen oli minulle ylivoimainen tehtävä hahmottamisvaikeuksien takia yhtälailla kuin suun anatomian hallitseminen. Runsaasti paikatun hampaiston tarkastus  ja hammasproteesien valmistus kehittivät heikkoa avaruudellista hahmottamiskykyäni.


Sairastuin yhä syvenevään masennukseen 1990-luvun alussa. Kyseessä ei ollut hetken alakulo, vaan tuntui kuin koko maailman synkkyys olisi laskeutunut päälleni. Se oli kuin hyllyvä, salakavala suo, jota yhä sakeneva usva piirittää. Fyysiset voimanikin vähenivät harjoitukseta huolimatta. Terveyskeskuslääkärinä toimineen Juhani Aerin määräämänä sain juuri markkinoille tulleen SSRI-lääkityksen (Fontex) ja lähetteen erikoislääkärille.


Masennusääkkeiden vaihdon aikana (wash out-vaihe) tuskani on sanoin kuvaamaton, johon ei vierellä nukkuva puolisokaan yletä. Ahdituksen ja kivun raastaessa olemustani koen katselevani itseäni jo ulkopuolisena. Olen kokenut munuaiskiven aiheuttaman kohtauksen, jossa kipu oli niin suuri, että oksensin. Minulla on kolmoishermosärky, jonka äkillinen sähköisku pakottaa käpertymään liikkumattomaksi lattialle sikiöasentoon ja lamauttaa joskus useiden minuuttienkin ajaksi.

Psyykkinen kipu on jotain vielä kokonaisvaltaisempaa. Hiljennyn tapani mukaan Herran rukoukseen: "Tapahtukoon Sinun tahtosi ..." Kesken Isä meidän-rukouksen alkaa paimenpsalmin sanat täyttää mieleni: "Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani." Tietoisuus Jeesuksen läsnäolosta valtaa minut ilolla ja nukahdan turvallisin mielin. Myöhemmin sielunhoidollisessa hetkessä saan lohdulliset sanat: "Sinun täytyy vielä jonkun aikaa käyttää lääkkeitä. Kuolemalle sinua ei anneta. Jumala tahtoo kasvattaa sinua lähemmäksi Kristuksen syliä." (Psalmi 118)

Säännöllisestä psykiatrisesta kontaktista huolimatta kesti kolme vuotta ennen kuin oikea diagnoosi tehtiin. Syvä masennukseni ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön 2 tyypin (hypomania ja masennus) tunnistamisen vaikeus pitkittivät oikeanlaista hoitoa. Olin tunnistanut hypomaanisisa piirteitä nuoruudestani, mutta lääkärini ei reagoinut, vaikka viitatessani niihin - jo alkuvaiheessa MDQ-kyselyllä olisi kaksisuuntainen mielialahäiriö voitu seuloa. Serotoniinin takaisinoton estäjä provosoi lievässä muodossa esiin maanisia piirteitä, niin että lopulta pääsin asianmukaiseen hoitoon vuonna 1997. Oikea lääkitys (Lito) katkaisi kierteen. Tyypin 2 bipolaarihäriö



"Keho ja mieli voivat sairastua,
mutta henki ei koskaan."
- Viktor E. Frankl

Polvesta polveen

Lastemme ja lastenlastemme neuropsykiatriset poikkeavuudet olivat taattu vahvan periytyvyyden takia. Tyttäremme, lapsenlapsemme, veljeni tytär ja vaimoni veljenpoika ovat todettuja AS-persoonia. Minulla on psykiatrisen kartoituksen perusteella vahvat AS-piirteet. Pojallamme samoin kuin  minulla on todettu ADHD. 

Toisaalta myös monia lahjakkaita ja tunnettuja henkilöitä monella alalla. "Hulluuden ja nerouden raja on veteen piirretty viiva", sanotaan. Vaimon suvusta löytyy kuuluisia poikkeavia henkilöitä kuten Inarin Uuno, joka erakkona asusteli Pirttisaaressa. Kiinasta asti tultiin kuulemaan hänen omaperäisiä maailman ja Raamatun selityksiään. Jaakko kehitteli elämänsä loppuun asti ikiliikkujaa. 

Mutta myös erityisesti musiikin alalla tunnettu anoppini serkku Paavo Virtanen Wikipedia. Hänen jälkeläisiään ovat laulajana tunnettu Lassi-lankoni sekä Gospel-power ja Klinik-yhtyeen solisti Kimmo Virtanen Sun ristis voimaan. Myös amatöörinäyttelijät Emeliina Virtanen ja lastemme Lauri-serkku. Veikko-poikamme oli ilman koulutusta Accomplice-yhtyeessä solistina ja kosketinsoittajana sekä opetteli säveltämistä, vaikka ei edes tuntenut nuotteja Mun Jeesus elää.

Isän suvussa oli kädentaitajia kirkon ja myllyn rakentajina, mutta myös pelimanneja. Ukimme K. A. Eskon setä oli kuuluisa Nuupalan maisteri Wikipedia. Tunnettuja muusikkoja kuten säveltäjä ja sanoittaja Lauri Esko sekä laulajat Saara Suvanto ja hänen siskonsa Hanna Ekola Villi hevosia.

Kyllikki-tyttäreni on saanut uuvuksiin asti taistella esikoispoikansa hoitoon pääsyn, tarvittavan tuen ja kuntoutuksen puolesta. Lääkäri vähätteli äidin epäilyjä AS-oireista, kunnes tarkemmat neuropsykologiset testit vahvistivat asian. Samoin kävi keskimmäisen tyttären kohdalla, joka on saanut kuten veljensä kokea koulukiusaamista. Työpaikkalla hän on poikkeavutensa takia joutunut taistelemaan työrauhasta ja asemastaan hyväksyttynä työtoverina. ADHD ja AS

Tapio-poikamme uupui suorituspaineisiin jo toisella luokalla alakoulussa, kun hän kuvitteli, että tehtäviin on vain yksi ainoa oikea vastaus kuten matematiikassa. Mukautetun opiskelun saaminen ei ollut itsestään selvyys. Vaikka olimme jo perheneuvolassa käyneet kertomassa vilkkaan poikamme ongelmista kotielämässä, ADHD-diagnoosin ja hoidon saaminen kesti aikuisiän kynnykselle asti. Serkun vanhemmat joutuivat 1990-luvun alkupuolella hakemaan Helsingistä asti selvitystä esikoisensa poikkeavuuteen, mutta viivästynyt apu ei pelastanut enää syrjäytymiseltä. Selviytymisopas aikuisille

Dancing In the Dark
Ken elämän pyörteissä keinuu,
välillä taivaan ja maan,
hän totuuden tietää,
synkkyydestä syvimmästä.

Ken vuorten yli liitää,
hän laakson pohjat rypee.
Tuli tummayö, tähtitaivas,
jälleen keinu heilahtaa.

Taas kaivon pohja näkyy,
niin lähellä, niin tuttuna.
Tuo pohjaton syvä vesi,
vie jälleen mennessään.
- Pekka Myllylahti















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MY EASTER

ADHD/AS/BD DENTAL SURGEON in Ostrobothnia